сряда, 31 юли 2013 г.

The Witcher: Enchanced Edition [Ревю]

Вечерта преди заминаването ми към родната ни столица за Sofia Rock Fest 2013, успях да превъртя Enchanced Edition-a на Witcher и останах изключително доволен. Увода ми обаче съвсем не спира до тук :D . След като пристигнах в София Четвъртък сутринта, аз имах достатъчно време да обиколя и два от моловете в града(Мол Парадайс и Serdika Center). Случката, която ще ви разкажа се случи в Сердика Център. Та привършвам си обиколката на Техномаркет и виждам магазина на Пулсар точно срещу Техномаркета. Реших да влезна вътре с идеята да метна едно око на нещата, които те предлагат, без да пазарувам.  Та след известно преглеждане на заглавията продавача(който се оказа изключително разбран човек и си поговирхме относно цените на FIFA игрите, относно играта Duke Nukem Forever и заедно си пропомнихме за Duke Nukem:Manhattan Project :D ) попита дали се нуждая от помощ и аз реших да го попитам "Търся игра, която да е като The Witcher", а той ми отговори, нещо, което изключително много се припокрива с моето мнение за The Witcher "Witcher е игра, която е единствена по рода си и не мисля, че има някоя, която да се доближи до нея. Има игри от същия вид, но тя е уникална игра"!

П.П. Не съм играл обикновената версия на The Witcher!
П.П. Ревюто съдържа СПОЙЛЕРИ!


Герои

Ще се наместите в обувките на Гералт от Ривиа, който е witcher - професионален убиец на чудовища. Важно е да се отбележи, че вие сами ще имате възможността да управлявате самата си съдба в играта и избирайте мъдро. Решения като това дали да се биеш на страната на Scoia'tael или на The Order Of The Flaming Rose са от важно значение. Също така дали ще убиете Беренгар или ще го оставите да живее е от много важно значение за битката с Azar Jarved, дали да оставите Alvin на Triss или Shani  и така нататък и така нататък. Хубавото в случая е, че играта ви позволява да правите промени по историята и, но не съвсем коренни. Например не ти позволява да се присъединиш към The Order Of The Flaming Rose, когато имаш такава възможност. Също така има случаи, в които какъвто и да е отговора ви, то все ще трябва да сритате задника на противника си. С две думи можете да изградите героя си като bad ass тип Duke Nukem Style или като някой "интелигентен"(женчооооо :D ) тип, който ще реши да избяга от битка при първа възможност има възможност.

Искам да отбележа по нещо и за самото изграждане на другите герои. След като поиграете известно време, ще забележите, че в областта в която се намирате почти всички хора приличат еднакво. След като поиграете още повече ще забележите, че всъщност персонажите в играта са еднакви само, когато са от една и съща класа. С две думи - има няколко вида селяни(по начин на изглеждане), които се повтарят и повтарят, но селяните не приличат на няколкото вида персонажи, които представляват аристокрацията.

Героите, с които ще имате по-дълга история са направени по уникален начин и така ще можете да ги различавате от другите.

Света в играта е невероятен!

Въпреки, че нямам толкова голям опит в RPG-тата смея да твърдя, че The Witcher е една от най-красивите игри, които някога съм играл. Когато застанете на някакъв мост или до брега на океана, можете да забележите колко красиво е направена играта. Ако съпоставим графиката на играта, с графиките на игрите, които са излезнали през 2008 година, ще видим, че играта не им отстъпва по нищо.

Като голям фен на арта няма как да не отделя малко време, за да отбележа колко добре са направени Loading screen на местностите в които се намирате.Почти нямаше място, чийто loading screen да не ми допадне(а повярвайте ми на моменти loading screen-a е мнооооого дълъг).

Дните в играта са пресъздадени изключително сполучливо. Сутринта можете да видите как хората са активизирани и обикалят насам натам. През светлата част от деня хората се трудят на полето или работят на своето дюкянче, а започне ли слънцето да залязва те се отправят към своите къщи. Изгрее ли луната обаче, бездомни кучета, чудовища, дилъри на дрога, убийци и крадци започват да обикалят улиците и става опасно.

Изключително много се очудих, когато забелязах, че хората в играта се влияят и от промени в климата. Докато е слънчево, те си обикалят безгрижно, но в момента, когато започнат да падат капки дъжд от небето, всичко живо хуква да бяга, за да се скрие от прииждащия дъжд.

Тук обаче идва и един минус. Когато ви кажат "Върнете се утре и поръчката ви ще е готова" можете просто да излезете от вратата, да влезете отново и системата веднага ще приеме, че всъщност един ден е минал.

Историята

Лоша група от хора на име Salamandra идват в Kaer Morhen(обежището на Вещери) и крадът формулата за създаването на Witcher-и чрез която напрактика могат да създават не само вещери, а и едни много лошо мутанти. Вашата работа е да откриете крадците, да ги "накажете" и да си върнете формулата. На пръв поглед - нищо специално?Цялата история създадена от Анджей Сапковски обаче е невероятна и уникална по рода си. Не искам да спойлвам, затова ще спра до тук с историята и ще продължим към

Чудовищата

Принципа тук е малко почти същия както и при хората в играта. Отново имате тези масови групички от чудовища, които изглеждат по един и същи начин и са лесни за убиване. Изключение обаче правят Drowner-ите които са най-срещаните чудовища в цялата игра и  изглеждат по 3 различни начина, но е факт, че и 3-те вида се бият еднакво и умират еднакво лесно. Както при хората и тук босовете или по-значимите чудовища изглеждат или по-големи, или цвета им е различен, или просто изглеждат по съвсем различен начин. Тук идва един голям проблем с играта, който се отнася за

Силата на босовете в цялата игра(чудовища и хора)

Най-вероятно с идеята да направят по old school игра, хората от CD Project Red тотално са объркали силата на boss-вете или шефовете в играта. Най-трудния boss в цялата игра поне за мен бе първия или The Beast (гигантското куче). По-дяволите той почти ме накара да не играя играта :D . Изгледах клип в youtube където се казваше да пиете potion-a Swallow и просто да пазите Абигейл, за да ви дава кръв. Е да де, ама това е съвсем в началото на играта. Вярно, имате време да съберете билки и т.н. за отварата, имате къде и да я направите, но аз въобще не правех това :D . Талантите, които вдигах бяха предимно за сила и кръв, а "Inteligance" я игнорирах напълно. Така на практика се изправих срещу първия бос с един единствен potion, който честно казано дори не бе от полза! След известно време прекарано в разглеждане на видеа от youtube открих трик, с който можете да се преборите с хрътката и така напрактика свършиха моите мъки с босовете. На гигантския голем в The Swamp също се затрудних, но се справих бързо отново благодарение на youtube :D  и това бяха единствените моменти, в които използвах този "непозволен" метод. И какво излезе на практика? Едно куче, което ще срещнете още на първата си дестинация след Kaer Morhen е по-трудно от Azar Jarved(2-я най-влиятелен човек в Salamandra), самия лидер на Саламандра и Смъртта, която уж не може да бъде победена. GG, CD Project RED!

Останаха само няколко неща за които не съм писал, а те са

Медитации, интерфейс и бойната система

Медитация
Едно от най-значимите неща в играта. Чрез медитация а.к.а. спане ще можете да разпределяте талантите, които получавате при вдигане на левел и да създавате potion-и, които в зависимост от нивото на което играете играта ще са или от изключително голямо значение(Hard) или ще са наложителни да ги използвате [Medium (превъртях играта на такава трудност)] или няма да има голяма нужда да ги използвате (Easy).

Набора от potion-и в играта е изключително голям и честно казано само 1/3 от всички potion-и са достатъчни, за да побеждавате противниците. Ще имате такива potion-и които могат да се създават само веднъж, защото една от съставките им е сърцето на даден boss и такива, които можете да си ги спамите, докато имате нужните съставки. Трябва да отбележа, че самото създаване става изключително лесно, тъй като системата на играта ви показва дали можете да създадете даден potion или не. Това е хубаво, защото ги има такива чудаци, като мен които не разбират много от приложението на алхимия в rpg-та :D .

П.П. Не знам аз ли съм тъп, обаче през цялата игра не успях да създам НИТО ЕДНА бомба :X , а инвентара ми все бе пълен с "High Quality Base For Bombs" :@

Талантите вече са нещо друго :D ! Обикновено в дадено RPG или MMO-тата, които аз съм играл, когато объркаш начина ти на развитие на героя то ти си просто обречен на гибел. В The Witcher обаче, една евентуална грешка просто ще затрудни процеса ви на унищожаване на противниците ви. Както казах по-горе, факта, че първоначално не вдигах Intelligence ме затрудни доста, но по-късно след като вдигнах само основните неща за интелигентността на героя ми и си продължих по стария път на развитие, открих, че това всъщност е не лош път за развитие на героя. Та, имате 3 вида таланта - Bronze, Silver и Gold! Както се досещата Bronze е най-често срещания талант, след това е Silver, а до Gold се добрах само 2 пъти :D . Дали ще развиете героя си като кастър на магии или вещер, който може да върти меча много добре, си е ваш избор!

Интерфейс

Изключително удобен и приятен за ползване! Всичко е вместено във възможно най-малко пространство, за да може да освободи повече пространство за гледката от играта. Трябва да се отбележи и факта, че имате бутон за "Пауза" чрез който можете да изберете, кое оръжие/магия биха ви помогнали в случая!

Бойната система

Разполагате със Strength Style - Fast Style - Group Style
Бойната система на мен лично не ми допадна. Първоначално когато започнах играта бях леко шокиран, защото на практика до сега не съм играл RPG при което трябва да се фокусираш върху един противник. Може на някой да му харесва, но просто при мен не работи :D . С времето естествено свикнах с начина при битка, но аз съм по-голям фен на по-разчупените битки - както примерно в God Of War там си млатиш всичко живо :D , знам че има разлика между Хек енд слаш игра и Witcher, но просто бойната система не ми допадна напълно, въпреки че май е стандартната за RPG-та. Както и да е, след време бойната система става все пак доста приятна и лесна за използване.

Звук

Озвучението е на 6, няма какво да се коментира!

Оценка

Някои игри просто трябва да се изиграят, независимо дали сте фенове на такъв вид игри. Такава игра е и The Witcher и затова моята оценка е 10/10!  В игра съм прекарал най-вероятно над 50 часа :D като една доста голяма част от тях просто се надпивах с някои или играех покер/биех се с хората :D . С две думи - играта си струва всяка една стотинка и всяка една секунда, която ще и отделите.


3 коментара:

  1. Не ми допада написаното! Ревютата ти на тема League of Legends са по-кратки, по-ясни и по-приятни за четене...

    ОтговорИзтриване
  2. Добре е ревюто. Откакто следя блога ти това е първото подробно ревю, което пишеш и се е получило добре!

    ОтговорИзтриване